tirsdag den 7. december 2010

Social arv af Susanne

Social arv                          
Med udgangspunkt i Poul Brejnrod vil jeg forsøge at definere hvad social arv er. Social arv er et begreb som blev opfundet af den svenske psykiater Gustav Jonsson i 1969, der betyder at forældre overfører deres opfattelser om værdier, holdninger, livsanskuelse, normer, etik og regler til barnet. Derved kan det måske være muligt at iagttage, hvordan barnet vil klarer sig senere i livet, fordi man har kunnet følge, hvordan familien har klaret sig gennem tilværelsen. Det er forskelligt, hvordan social arv har betydning for det enkelte barn.
Hvis barnet har en anden etnisk baggrund, så er den sociale arv måske ikke i overensstemmelse med det, som et dansk barn normalt ville have. Det kan være at forældrene overfører de holdninger, som de har lært i deres hjemland og derved bliver barnet ikke socialiseret til at indgå i det danske samfund på lige fod med danske børn. Deres værdier, moral, normer, etik og regler som de har lært i deres barndom/hjemland, men de forstår måske ikke, hvordan de skal agere i det danske samfund. Derved bliver etniske børn måske ikke socialiseret så godt som de danske børn.
Religion har betydning, fordi der i de forskellige trosretninger er forskellige holdninger og det har måske indflydelse det har på socialiseringen af det enkelte barn. Det er måske forbundet med restriktioner, så udviklingen af barnet ikke foregår på samme måde som de danske børn.
Høj eller lav status har indvirkning på om barnet bliver socialiseret, så derfor har det en betydning i forhold til social arv. Men det er ikke bevidst hvor stor betydning det har. Børn med såkaldt social negativ arv kan godt udvikle sig til en selvstændig borger i vores samfund, selv om barnet ikke har haft de bedste vilkår. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar