torsdag den 9. december 2010

Pierre Bourdieu af Susanne

Pierre Bourdieu af Susanne
Med udgangspunkt i Bogen ”Sociologi” af Poul Brejnrod, bruger vi noget fra Pierre Bourdieu som har en plads i bogen.
Pierre Bourdieu (1930-2000) var Fransk sociolog og er meget populær og hans teorier bliver benyttet i mange studier her i landet.
Pierre Bourdieu taler om social ulighed. Når vi tager befolkningen i Danmark, så er der forskellige samfundsmæssige klasser og det kan give magtkampe, fordi vi alle gerne vil være en del af magten. Når vi så tænker på børnene og de forskellige klasser og grupper de kommer fra, så kan man måske godt forstå at der er social ulighed. Børnene bliver præget af de sociale forhold, som de vokser op under i deres barndom.
Det gælder både de økonomiske - hvilke midler familien råder over, udannelsesmæssige – hvordan familien har uddannet sig til arbejdsmarked, kulturelle – hvor familien kommer fra og hvad det betyder for familien og den sociale status – som viser hvor man ligger i det samfundsmæssige lag.
Habitus er de ting som barnet lærer, når fx familien udfører de ting som dagligdagen byder på. Når barnet er voksen agere det med de iagttagelser og erfaringer som har haft en betydning i barndommen.
Den primære habitus stammer fra familien og den måde vores opvækst har formet sig. Den sekundær habitus stammer fra de sociale arenaer vi har været tilknyttet i vores barndom.
At børn vælger samme faglige fag som forældrene er måske ikke så mærkeligt, fordi børnene er vokset op med familiens holdninger og værdier og derfor er det trygt at vælge i samme retning, fordi det måske svarer til de forudsætninger vi kommer med.

1 kommentar: