fredag den 19. november 2010

ved undersøgelse af sprogtest.

Af: Dorte Borup
Over halvdelen i bus Tendensen til færre børn viste sig senest ved sprog-screeningen foråret 2008 af de 79 børn i Ellekærskolens distrikt som skulle begynde i børnehaveklassen til august. Af dem havde 46, altså over halvdelen, et så stort behov for støtte i dansk at de blev henvist til en modtagerskole.
90 procent af eleverne på Ellekærskolen er tosprogede. På Lystrup Skole er det 10 procent.
Screeningen foregår på distriktsskolen, i dette tilfælde Ellekær. Talepædagoger tjekker bl.a. de seksåriges ordforråd. I børnehaven er forældrene blevet grundigt orienteret om hvad der skal ske ved indskrivningen. Og de fleste er forberedte og reagerer med sindsro.
Skoleleder Torben Haugaard siger:
– Mange af forældrene bryder sig ikke om at deres barn skal køres langt væk, også når det er mørkt og koldt. De skal måske være forældre i forhold til to skoler. Barnet får sværere ved at skaffe sig få kammerater i skolen, frygter de. Men så er der også forældre der opfatter buskørslen som en ekstra chance for at deres børn.
Henviste børn kan sprogscreenes på ny når lærerne på modtagerskolen finder det relevant. Hvis de klarer screeningen tilfredsstillende, får forældrene frit skolevalg. Efter to år blev elever som kom fra Ellekær august 2006 testet igen. Men ingen vendte tilbage. Måske havde de ikke gjort nok fremskridt. Måske var de faldet så godt til i Lystrup, Elsted og Hårup, som Ellekær leverer til, at distriktsskolen blev valgt fra.
Skolelederens bekymring for Ellekærskolens fremtid deles af Lise Devantié, formand for skolebestyrelsen:
– Vi var fra starten positive. Nu er vi mere betænkelige fordi vi kan se at vores skole mister rigtig mange børn år efter år. I den nye børnehaveklasse er der kun 17. Jeg håber meget at nogle af dem som nu sendes afsted, vender tilbage til Ellekær. Men måske kan billedet vende hvis vi får gennemført et børnebysamarbejde med børnehaver i skoledistriktet så de små børns dansk bliver bedre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar